樂古Nakuz

標題: 公開他人資料?(不記名投票) [打印本頁]

作者: 小妍~    時間: 25-6-2017 19:04
標題: 公開他人資料?(不記名投票)

版規:http://www.nakuz.com/thread-4528993-1-1.html
公開他人資料
包括姓名、身份證、照片、電話、住址、MSN、Facebook等等
主題處分:關帖,屏蔽,警告一次
回覆處分:屏蔽,警告一次

壇規:http://www.nakuz.com/forum.php?mod=announcement&id=430
6. 請勿公開他人樣貌相片或私隱資料。
備註:包括住址、聯絡方法及相片等

有見於騙子是社會必有的現象,為發洩/不想其他人受騙,受害人經常會將騙子騙人的證據/個人資料公開。

大家覺得應唔應該係有證據之下,完全公開騙案的證據以及騙子的相關個人資料:電話/銀行帳戶等等)?

如果需要打上星號**遮蔽個人資料部份內容,你又覺得應該要遮蔽幾多個位?

個人覺得:電話/銀行號碼遮去1個號碼已足夠,因為遮蔽一個已經有10個可能性1-10。

另外,遮蔽3個以上根本沒有什麼意義,而且正常人不會在交易時無故查核所有騙子個案。

純粹投票/討論,結果不會直接影響版規/壇規,投票後回貼薄酬30樂點

利申:不記名投票,但我會看到@@

作者: 天下乂無雙    時間: 25-6-2017 19:16
正常黎講呢 就唔應該公開
以免自己都犯埋法

部份公開,打左星星就應該OK GA
作者: 小妍~    時間: 25-6-2017 19:18
天下乂無雙 發表於 25-6-2017 19:16
以免自己都犯埋法

你覺得應該打幾多個星星呢
作者: 天下乂無雙    時間: 25-6-2017 19:30
小妍~ 發表於 25-6-2017 19:18
你覺得應該打幾多個星星呢

無論有冇足夠証明,都唔可以透露太多別人的個人私隱
唔夠証明,只可以叫疑犯 就好似新聞咁
但公開騙子資料 可以保護下一個受害者
基於名/電話/銀行AC 長度各有唔同,好難講打幾粒星
覺得打星地方佔20~30%就OK(注意公開的70~80%資料要足夠俾人估計到)
打星係保護自己免被法律起訴

作者: 淚無情    時間: 25-6-2017 19:38
需要**隱藏 例如銀行戶口或名   只於電話  全號碼比人知下   電話號碼都存在問題   一係固定  一係儲值卡電話號碼     騙徒是但起7仔  買儲值電話卡  犯案  都無可奈可
作者: +plzza+    時間: 25-6-2017 20:38
感覺上電話可以留2個**
因為唔係佢本人 食死貓果個比人po出黎都幾慘
作者: arhoronald    時間: 25-6-2017 21:29
公開資料會唔會犯法?
作者: 淚無情    時間: 25-6-2017 22:02
+plzza+ 發表於 25-6-2017 20:38
感覺上電話可以留2個**
因為唔係佢本人 食死貓果個比人po出黎都幾慘

不過聯絡交易。。。呃人應該唔會用朋友 屋企人   知法犯法 罪加一等。。。。
聯絡交易  用其他人電話ws聯絡   不論買賣主。。。連巨商乜來都唔知  可笑

作者: henryns    時間: 25-6-2017 22:41
唔講法律 只講我個人既意見
我覺得資料公唔公開唔緊要  拉晒去坐監就得 呃1蚊坐1日
作者: 小妍~    時間: 25-6-2017 23:07
henryns 發表於 25-6-2017 22:41
我覺得資料公唔公開唔緊要  拉晒去坐監就得 呃1蚊坐1日 ...

唔講法律,我好想公開哂D昆狗資料,阻住佢地搵食
作者: harry1516    時間: 25-6-2017 23:20
我覺得用** 代表部分別身份證資料已經夠
因為部分公開,GAME名公開
你有睇貼都知係邊個黎
作者: 小妍~    時間: 25-6-2017 23:29
harry1516 發表於 25-6-2017 23:20
我覺得用** 代表部分別身份證資料已經夠
因為部分公開,GAME名公開
你有睇貼都知係邊個黎 ...

其實真係有人好蠢架=.=公開哂佢都去捐錢

或者game到D無團1LV主果D係到賣天王神套 馬套 神套 子彈

我就唔信一個新手有咁多值錢野
作者: 淚無情    時間: 25-6-2017 23:39
小妍~ 發表於 25-6-2017 23:29
其實真係有人好蠢架=.=公開哂佢都去捐錢

或者game到D無團1LV主果D係到賣天王神套 馬套 神套 子彈

之前玩台巨  新手ac  放馬套 神套  
作者: 小妍~    時間: 25-6-2017 23:42
淚無情 發表於 25-6-2017 23:39
之前玩台巨  新手ac  放馬套 神套

大佬 專業少少好嗎 茄喱啡都係演員丫

升幾LV 買隻兵谷下戰好嗎(不過可能幾千萬都無)
作者: 淚無情    時間: 26-6-2017 00:01
小妍~ 發表於 25-6-2017 23:42
大佬 專業少少好嗎 茄喱啡都係演員丫

升幾LV 買隻兵谷下戰好嗎(不過可能幾千萬都無) ...

我指我  玩台巨戈陣  新手  放緊馬套神套  誤會左你
作者: ychych00    時間: 26-6-2017 00:16
公開佢.或者可以係字面上用詣音代替
作者: 小妍~    時間: 26-6-2017 01:04
淚無情 發表於 26-6-2017 00:01
我指我  玩台巨戈陣  新手  放緊馬套神套  誤會左你

oh sorry 我個人係對D低戰無團放貴野係有D偏見
作者: 1234950    時間: 26-6-2017 03:38
我揀左2.
如果確實證據應該公開部分資料
有一點係好重要  就係證據
而只公開部分 應該公開電話 同銀行ACCOUNT NUMBER
部分以*擋 銀行NUM 唔熟唔講 人名/入數人名應該 ***中間字/尾字 建議***中間字
中間字似乎有更多組合 好似冇咁致命

電話可以BLOCK 第3個字開始 ***3個數字
一般電話以4+4/2+3+3/3+2+3黎記  BLOCK中間拎人冇咁好記
(講咁多其實記黎都白痴)

公開交易所必要資料只係為左防止下一個受害者
唔係為左罰騙子
如果人地唔睇 你唔*都唔會睇
至於點解要保護騙子
1. 好以有人咁講 有D其實唔係騙子 只係比人用左D資料
2. 騙子都有人權 都有私穩權 以電話為例 好似樓主咁講「騙子是社會必有的現象」 無聊人都係社會必有現象 可能會有人走去打電話騷擾被公開者 就算佢真騙子  被騙子都好(被成為騙子 唔係被人騙個個) 都唔應該被人夜晚叫屙尿
3. 假定無罪 唔係官 不能私判 但為左防止下名受害者 公開住先(公開所需) 或者應該要分開懷疑都證實名單?

作者: 小妍~    時間: 27-6-2017 00:42
嗯...暫時投1既有58.06% (18)

投2既有38.71% (12)

原來都幾多人想完全公開佢地
作者: 小妍~    時間: 27-6-2017 00:43
henryns 發表於 25-6-2017 22:41
我覺得資料公唔公開唔緊要  拉晒去坐監就得 呃1蚊坐1日 ...

好似太著數 呃1蚊就可以坐1日 包食包住 唔洗比租
作者: 周杰倫    時間: 27-6-2017 01:48
當然係公開哂啦,最好連身份證個樣、地址、電話單都公開埋
作者: 小妍~    時間: 27-6-2017 02:53
周杰倫 發表於 27-6-2017 01:48
當然係公開哂啦,最好連身份證個樣、地址、電話單都公開埋

嚴重左D
作者: nc1yk1pp1    時間: 27-6-2017 22:32
我覺得公開銀行戶口.名字(真名/遊戲名)就足夠
而電話就不要公開
作者: 小妍~    時間: 27-6-2017 23:06
nc1yk1pp1 發表於 27-6-2017 22:32
我覺得公開銀行戶口.名字(真名/遊戲名)就足夠
而電話就不要公開

反而我覺得銀行真名 都唔應該公開..

遊戲名 電話都應該要:S
作者: 淚無情    時間: 28-6-2017 21:52
騙徒名單不止  交易版面先有    巨商版面都要有
作者: 峰少@@    時間: 9-7-2017 17:50
我覺得咩都要公開晒(名+ 電話+銀行戶口 +hkid +地址etc)  對騙徒要0容忍
作者: 26434479    時間: 23-7-2017 03:52

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlarticle55w3w.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2