查看: 113086|回復: 110
收起左側

[綜合討論] 《星夢Online》關閉伺服器 集中討論 (請會員在此發表感想

相信大家已得知星夢伺服器即將關閉
星夢陪伴著我們長大 , 它的離去 , 使玩家們有一定的感觸或傷感
歡迎大家在此貼內發表感想和討論 , 並留下星夢名字
亦可以在此貼上傳關於星夢的照片 , 方便保存
每篇感想都會被加分喔~

那在此 , 由我發表一下感想吧
先自我介紹 , 我是愛玩樂 (本區的版主
星夢名字是獨壹無貳*
重玩已前叫傻奶..(不知道有無老會員記得?是魔域仙蹤的..
印象中 , 好像是從中一便開始玩星夢
當時是一個黃毛小子 , 連毛髮也未開始生..
那時的綽號叫喪坤
於是我就用這個名字開始了星夢生涯..
那年頭我印象最深刻的一件事..
就是我差點把血色月蝕。五級放掉給NPC -_-
當時我在戰平看見有冰花立普 , 從未見過 , 很好奇
於是就去挑戰它了 , 一死 , 掉下了血色月蝕..
當時的血五原來是很難出的..
幸好朋友叫著我 , 沒有做出白痴的行為 (HA
後來有錢買赤紅SET..然後我以寵物來作目標
誰知道因為寵物 , 令我腦海至今有還有一個混蛋名字..!
凝乂風 <這名字刻骨銘心 , 因為是我第一次玩ONLINE GAME被騙的!!
結果被騙了18M+原鐵
現在的18M+原鐵 , 掉了也無所謂
對於當時的物價來說,18M+原鐵可以買到很多東西-_-
後來因為帳號錯點關係(當時還沒有再生水晶 , 開過了新帳╭耶果奶茶
用這個帳號對我來說絕對是個新開始
跟以前一樣 , 升LV , 後來認識了一班朋友 , 傻玲傻糖等等
於是我就改了名字叫傻奶 , 而後來進入了魔仙更學會玩白名
這年頭蠻開心的 , 當時最高等級為80 , 而我只有70
就沒有心機升等 , 在台地打滾了..
有一次我忘了什麼原因只有很少血 , 突然被殺了..
周遭有幾個玩家道 : 他一定沒有看公會名字..
然後殺我的那個立刻道對不起 . 而且帶我去冰谷清死經..
這是我第一次因入到公會而自豪..
後來朋友無玩 , 會長及很多魔仙的朋友也因為讀書或工作而放棄了 , 再加上那陣子傳倒閉..所以我也放棄了..帳號也放掉...足足一年多..
一年多後的我終於抵受不住星夢的誘惑..重回星夢大家庭..HA
但可惜的是...已經人面全非了...
魔仙不再興旺 , 已經找不到以前的朋友了 , 這樣又來新開始,,
這次重玩很失望 , 找不到以前的感覺
玩家不再友善 , 而且跟不上時代的進步(由最高80LV去到最高120 , 亦有很多裝出來了.
所以很快亦再次放棄了
而這次 , 我怎麼會重玩呢?
是因為本區版主小淚的關係
我跟他從中一便認識 , 也一起玩過星夢
在我退出的時間他玩得略有成就
他跟我說 : 重玩吧 , 你的裝由我包!
於是我開始了獨壹無貳的生涯
這帳號是我由1LV親手升上140 , 過程真是很辛苦;(
期間更跟台灣伺服器合併了..
開頭很興奮 , 因為有機會接觸台妹 HAHA
當時只有90LV左右 , 認識了一班台灣妹妹
他們很可愛~~名字我就不開啦~
後來升到140了...也是戰爭的開始..
這也令我認識另一班戰友..
當時我站在台地 , 突然被小小小飛俠殺了..
當時我還不知道什麼事情,所以問他幹嘛 , 說不要殺我了這種傻事;(
結果他沒有回應 , 期後火之雲又殺我了..這時候我憤怒了 , 開技反擊 , 魔千千見我殺火之雲和他們,便打我了
然後跟港人合力反擊 , 就在這成功建立友誼..
這次就是開始 , 直到現在快要倒閉 , 戰爭還永無止境地繼續...

星夢真的給我有很好的回憶..HAHA
希望以後會再開類似星夢的遊戲
點名說感想我就不會啦...我怕我說太多肉痲說話XDD
我的說完啦 , 你們的呢?

回復

我第1隻ac就叫希
由星空玩到e+ 中途退出過3次
係10年我重返星夢
我識到4個好朋友好兄弟
直到11年 我4個朋友都退出
剩我1個 都5想再玩 所以都退出
12年1月 我再次壞念起e個online
加上朋友叫我玩返 再次重新下載
仲收返我自己既ac 又識到3個台灣女性
感覺非常良好
係3月中 我收左隻聖靈 昨天
本來想升上130 更為隻ac收經符
估5到 凌日 星夢而發出 結業通知
我心情立即低潮 但係諗深層
星夢已經撐左7年 光輝直到衰落
我都見証住
最後 係星夢既經歷 我都會記得...

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
愛玩樂 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

我第1隻ac就叫希
由星空玩到e+ 中途退出過3次
係10年我重返星夢
我識到4個好朋友好兄弟
直到11年 我4個朋友 ...
wong.5201314 發表於 3-4-2012 19:14

其實撐到而家算好架啦 . 由佢無GM開始就應該估到要汁 , 唔應該再放心機落去~~
佢出通告話汁算好架啦><點都好過彩虹~~
突然間汁-.-
回復 支持 反對

我由小六玩
一直玩到中二定唔知中三
但依加中六了
主AC叫:魔XX槍 70LV殺人AC
同樹熊仔 78LV靈鬥
其間收過一隻AC
改左名叫 紫迷凱
係最高LV一隻 收番黎90 升到92 跟住賣左

跟住 前幾個月 見電腦安左星夢
登入守使 係台地得罪埋人- -
回復 支持 反對

其實係因為有強國人
先多左咁多笑點同歡樂
回復 支持 反對

其實係因為有強國人
先多左咁多笑點同歡樂
恨星 發表於 3-4-2012 21:03

咁又係 , 佢地又真係幾好笑姐
回復 支持 反對

以下係我星夢七年既總結
05-08年(期間停玩兩年)當時我叫做天熾淚
初次玩星夢,我邊個都吾識..
初頭得咖哩同小坤玩
跟住就識左李傲賢(即係大楓,相信舊玩家都會識)

老實說我可以話係大楓帶我出身
佢教識左我好多野..可以話係我既師傅,同時我希望佢會見到呢個post

09-10年當時叫恨淺淚
去到約3年前出現兔紋鋼兔
裝備愈出愈屈機
導致好多玩家都走得七七八八
當時我記得我由過氣gm威利淫既野狗團,
轉左去dis既紫天
跟住又識到林俊文,黎文軒,譚文亮,孔凡健,周廣生等等..(爆哂你班友仔既全名xd)
然後慢慢由一個狂升lv既傻仔 變做奸商
當一個人做奸商有點成就既時候
就會吾想升lv..
好老實說 玩左七年我未打過地殿,未打過艾格斯,未升過神lv
=.=心諗 挑收ac咪算囉,但係其實回想返 我係錯過隻隻game好多野..
而家想打返?一黎懶了..二黎打黎都哂氣 反正就汁

11-12年當時叫無缺情
1年前左右..突然好想搵人陪我玩 所以叫左本版版主愛玩樂重玩
跟住佢仲帶埋我做左個版主仔..
跟住過左一陣..台灣ser合併了
識到小瑄,蘭蘭,蓓蓓,張嫚嫚,以上四位台妹都曾經傾過電話xd
本人亦都表演過不錯既普通話,haha
而小坤就完全九吾搭八,雞同鴨講sosad

呢幾年黎由冇乜人識既天熾淚..開始識朋友
跟住去到恨淺淚..開始出名..
跟住無缺淚..已經好多人識
最後去到無缺情 基本上玩得耐少少都會識..

星夢令我有好大既成功感
可以話係我最自豪既地方..

而家結束了..真係好吾捨得呀..

其實我漏左講大陸狗,不過佢地吾重要..由佢啦^^

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
愛玩樂 + 20 雞同鴨講

查看全部評分

回復 支持 反對

以下係我星夢七年既總結
05-08年(期間停玩兩年)當時我叫做天熾淚
初次玩星夢,我邊個都吾識..
初頭得咖哩同 ...
﹢小×淚ζ 發表於 4-4-2012 06:26

而小坤就完全九吾搭八,雞同鴨講sosad
咩意思!我普通話不知幾正宗
回復 支持 反對

岩岩玩個陣係大獵祭
由頭到尾都係專心玩隻精靈使....叫鈞仔
個陣時周圍搵人吸經a_a....係皇城行下街 咁就一日
以前引下怪 爆下怪 都要有隻聖靈
後尾愈出愈多屈機裝....聖靈已經俾新頭取代
不過星夢人氣都算高
唔記得09定10開始愈黎愈少人 間唔中都有上去睇下
成日話唔玩唔玩...最後自己都忍唔住down番落黎玩
玩個陣就問幾時汁粒 到真係講汁粒喇 就好唔捨得
諗番起以前既fd 大部份已經冇晒聯絡~.~
有d就俾埋ac我玩(例如頭像個隻角)...
但係得自己一個玩乜姐....
好懷念以前星夢 同fd吹水 得閒就打下怪既日子
而加既做任式online game係完全取代唔到

再見了 星夢

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
愛玩樂 + 15

查看全部評分

回復 支持 反對

hello 12
就快冇得見了@@
回復 支持 反對